Veqan "ət" yeməkləri, məsələn, mərciməkli burgerlər və emal edilmiş bitki kotletləri, yüksək protein, nəmlə zəngindir. Bu cür məhsullar düzgün hazırlanmadıqda yaxud yanlış saxlanıldıqda patogen bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər.
Liderxeber.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru məlumat yayıb.
Finlandiyada aparılan araşdırmaya görə, vakuumla qablaşdırılmış vegetarian kolbasalar Clostridium botulinum sporları ilə çirklənib. Bu mikroorqanizm botulizmə, yəni sinir sistemini təsir edən nadir bir xəstəliyə səbəb olur.
Kartof, makaron və düyü kimi nişastalı salatlar ətraf mühitdə yayılmış Bacillus cereus bakteriyası ilə çirklənə bilər. Bu bakteriyalar yüksək temperaturda sağ qalmaq üçün istiliyədavamlı sporlar əmələ gətirir və qida yüksək temperaturda saxlanarsa, bu bakteriyalar çoxala bilər.
Göyərti də tez-tez E. coli və Salmonella kimi xəstəliklərə səbəb olur, çünki bu qidalar adətən çiy yeyilir.
Maklin əlavə edib ki, "meyvə boşqabları" və ya müxtəlif meyvələr də bakteriyaların açıq-aşkar mənbəyi ola bilər. Çünki meyvələri kəsərkən qabıqda təbii olaraq mövcud olan bakteriyalar pulpaya keçə bilər.