Son Xəbərlər
COP29 çərçivəsində “AzərEnerji” ASC, Azərbaycan Dövlət Neft Şirkətinin törəmə
Rusiya Federasiyasının Prezidenti Vladimir Putin noyabrın 15-də Azərbaycan
Noyabrın 17-si günün birinci yarısında Bakıda və Abşeron yarımadasında bəzi
Mütəxəssis hansı qidaların böyrəklər üçün daha çox təhlükə törətdiyini
Kiçik Ada Dövlətləri Alyansı (AOSIS) və Ən Az İnkişaf Etmiş Ölkələr Qrupu
ABŞ-nin yeni seçilmiş Prezidenti Donald Tramp cinayət işləri üzrə şəxsi vəkili
Azərbaycan Respublikası Prezidenti İlham Əliyevin sərəncamı ilə
Prezident İlham Əliyev "Ali təhsildə yeni məzmunlu təhsil proqramlarının
Bu gün Azərbaycan və Türkiyə arasında turizm sahəsində əməkdaşlığı
Bakıda BMT-nin İqlim Dəyişikliyi üzrə çərçivə Konvensiyasının Tərəfləri
banner

Böyrəklər üçün ən zərərli qidaların adı açıqlanıb - Qoz-fındıq və daha nələr, nələr...

15 noy 2024, 16:57
Böyrəklər üçün ən zərərli qidaların adı açıqlanıb - Qoz-fındıq və daha nələr, nələr...

Mütəxəssis hansı qidaların böyrəklər üçün daha çox təhlükə törətdiyini açıqlayıb.

Liderxeber.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, böyrək xəstəliyi olan insanlar ispanaq, qoz-fındıq, kartof qızartması, cips, çuğundur, turşəng və şokolad kimi yüksək miqdarda oksalat olan qidalardan uzaq durmalıdırlar.

Onlar həmçinin kaliumda yüksək olan qidaların, xüsusən də avokadoların qəbulunu məhdudlaşdırmaq istəyə bilərlər.

"Kalium bədən üçün, xüsusən də ürək üçün faydalıdır, çünki mayenin tənzimlənməsində, hüceyrə tamponlanmasında və elektrolit balansının qorunmasında iştirak edir. Lakin onun artıqlığı hiperkalemiyaya gətirib çıxara bilər ki, bu da yavaş ürək döyüntüsü, zəiflik və ürəkbulanma ilə özünü göstərir", - deyə rusiyalı uroloq-androloq Artur Boqatırev bildirib.

Uroloq həmçinin qəhvə, güclü çay və kola kimi içkiləri olan içkilərdən imtina etməyi tövsiyə edib, çünki onların tez-tez istifadəsi böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə gündə bir fincandan çox, maksimum iki fincan qəhvə içməməlisiniz.

Məlumata görə, xolesterol və doymuş yağlarla zəngin olan mağazada satılan kərə yağı kimi məhsulların istehlakını azaltmağa dəyər. Onlar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır və ifrazat sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.