Son Xəbərlər
Suriyada son günlər şiddətli qarşıdurmalar yaşanır. Xüsusilə "Heyət
Ağadadaş Ağayevin məhkəməsində insident yaşanıb. Liderxeber.az xəbər verir ki,
Azərbaycanın xarici işlər naziri Ceyhun Bayramov İranın xarici işlər naziri
Azərbaycan Sığortaçılar Assosiasiyası (ASA) Sumqayıtda mənzildə və fərdi evdə
VI çağırış Milli Məclisin deputatı Jalə Əhmədova vəzifəyə təyin olunub.
Prezident İlham Əliyevin oktyabrın 17-nə imzaladığı sərəncama əsasən, dekabrın
AFFA Azərbaycan millisinin futbolçusu Mahir Emrelinin Tallin şəhərindəki
Prezident İlham Əliyev Elbrus Saleh oğlu İsayevin Naxçıvan Dövlət
Azərbaycan növbəti ildə İqtisadi Əməkdaşlıq Təşkilatının (İƏT) Zirvə görüşünə
banner

Acı həqiqət: Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar? - Mütəxəssis izah edir

15 okt 2024, 09:30
Acı həqiqət: Əsl zeytun yağını saxtasından necə ayırmaq olar? - Mütəxəssis izah edir

"Həqiqi zeytun yağının "təzə" qoxusu olur. Dadı isə neytral, acıtəhər və ya kəskin ola bilər".

Liderxeber.az-ın "Daily Mail"ə istinadla məlumatına görə, bu barədə İtaliyanın "Perugia" Universitetinin biokimyaçısı Mauritsio Servili məlumat verib.

Ekspertin sözlərinə görə, zeytun yağının saxtalaşdırılması bir neçə fərqli formada ola bilər, lakin ən çox iki növ saxtalaşdırma hallarına rast gəlinir.

"Vicdansız istehsalçılar aşağı keyfiyyətli zeytun yağını yüksək keyfiyyətli ilk sıxım məhsulu kimi markalayır, yaxud həcmi artırmaq üçün onu günəbaxan və ya raps yağı kimi ucuz neytral yağlarla qarışdırırlar. Zeytun yağının saxta olduğunu dəqiq bilməyin yeganə yolu laboratoriya analizidir. Lakin keyfiyyətsiz məhsulu ev şəraitində də tanımaq mümkündür. Bunun üçün təmiz stəkana bir az yağ töküb, məhsulun dili tam örtməsi üçün bir qurtum içmək lazımdır. Həqiqi ilk sıxım zeytun yağı meyvəli, şirin notlarla kəskin və acı olmalıdır, saxta məhsulun isə dadı və ətri zəif olacaq", - deyə mütəxssis izah edib.

Bununla belə, o, yağın dadsız olmasını həmişə saxtakarlıq əlaməti olmadığını vutğulayıb.

"Bəzi həqiqi ilk sıxım zeytun yağları dadsız ola bilər. Aldanmamaq üçün yağı yoxlanılmış yerlərdən almaq məsləhətdir. Saxtakarlıq hallarına ən az böyük supermarketlərdə rast gəlinir".

Biokimyaçı əlavə edib ki, yoxlanılmış yağların qablaşdırmalarında zeytun istehsalçısının adı, həmçinin məhsulun yığım yeri və tarixi göstərilir.

"Bir qayda olaraq, məhsulun mənşəyini izləmək üçün nə qədər çox imkan verilirsə, keyfiyyətin yüksək səviyyədə olma ehtimalı bir o qədər yüksəkdir", - deyə mütəxəssis sözlərini yekunlaşdırıb.