Son Xəbərlər
Bu gün fövqəladə hallar naziri general-polkovnik Kəmaləddin Heydərov Bakıda su
Sabunçu rayonu Asif Əsədullayev küçəsində yerləşən və yağış suları ilə dolmuş
Oktyabrın 25-də Bakı Təşəbbüs Qrupu (BTQ) Fransanın dənizaşırı ərazilərində
Milli Məclis minatəmizləmə fəaliyyətinin həyata keçirilməsi üçün
Ölkə ərazisində müşahidə olunan yağışın səbəb olduğu fəsadların aradan
Azərbaycanın FIFA referisi Kamal Umudlu UEFA Gənclər Liqasında Ukraynanın
Komanda olaraq hamımız səbirsizliklə sabahkı qarşılaşmanı gözləyirik. Bunu
COP29-a hazırlıq işləri artıq son mərhələdədir. Liderxeber.az-ın məlumatına
“Azərbaycan Respublikasının 2022–2026-cı illərdə sosial-iqtisadi inkişaf
Hazırda Azərbaycana yağan yağıntılarla bağlı İri Şəhərlərin Birləşmiş Su
banner

Hazır qəhvə orqanizm üçün nə qədər faytalıdır?

26 sen 2024, 08:50
Hazır qəhvə orqanizm üçün nə qədər faytalıdır?

Hazır qəhvənin əsas üstünlüyü onun hazırlanma sürətidir. Cəmi bir neçə dəqiqə ərzində siz bir fincan ətirli içkidən həzz ala bilərsiniz və bu, vaxtı dəyərləndirənlər üçün əlverişli seçimdir. Amma hazır qəhvə təbii qəhvə qədər sağlam deyil.

Liderxeber.az xəbər verir ki, tez-tez istifadə edilərsə, hətta sağlamlığınıza zərər verə bilər.

Hazır qəhvə necə hazırlanır?

Onun hazırlanması prosesi qəhvə lobyalarının qovrulması ilə başlayır, sonra üyüdülür. Nəticədə qarışıq qaynadılır və sonra yüksək təzyiq altında qurudulur. Bu da onu qaynar suda asanlıqla həll olunan qranullara çevirir.

Bununla belə, uzun müddət bişirmə həm kimyəvi birləşmələrin, həm də qida maddələrinin tərkibini azaldır. Məhz buna görə də hazır qəhvə orqanizmə alternativ növlərinə nisbətən daha az aşkar müsbət təsir göstərir.

Hazır qəhvənin faydaları

Hazır olmasına baxmayaraq, həll olunan qəhvə qan damarlarında xolesterin lövhələrinin meydana gəlməsinə kömək edən bir maddə olan kafestolu əhəmiyyətli dərəcədə az ehtiva edir. Bu içkinin tərkibindəki kofein səviyyəsi qəhvə dənələrindəkindən daha aşağı olsa da, yenə də bir müddət canlılıq və enerji verə bilər.

Hazır qəhvənin zərəri

Hazır qəhvənin zərəri əsasən onun keyfiyyətindən və istifadə tezliyindən asılıdır. Araşdırmalar göstərib ki, hazır qəhvə dənli qəhvədən daha tez psixoloji asılılığa səbəb olur. Sistemli istehlak sinir sisteminin tükənməsinə səbəb ola bilər ki, bu da növbəti kubokdan sonra sağalmanı getdikcə çətinləşdirir. Bu, yuxusuzluq, artan əsəbilik və əsəbilik ilə doludur.

Bundan əlavə, hazır qəhvə qan təzyiqini artırır, bu da ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Hazır qəhvənin tərkib hissələrindən biri də ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilən və infarkt riskini artıran xlorogen turşusudur. Kofein həmçinin sümüklərdən kalsiumun yuyulmasına kömək edir, bu da onların strukturunu zəiflədir.

Hazır qəhvə mədə mukozasına aqressiv təsir göstərir, bu da qastrit, xora və turşuluğun artmasına səbəb ola bilər.