Son Xəbərlər
Şirkət 2023-cü il üzrə Dayanıqlılıq Hesabatını təqdim etdi Türkiyənin aparıcı
Azərbaycanın iqtisadi inkişafına və beynəlxalq bazarlarda milli brendlərin
Alimlər xərçəng əleyhinə preparatları damcı sistemlərindən tabletlərə çevirmək
"Bakı Sığorta" Açıq Səhmdar Cəmiyyətinin ("Bakı Sığorta"
Əminəm ki, 12-ci Baş Assambleya çərçivəsində keçiriləcək müzakirələr, eləcə də
Azərbaycanın ədliyyə naziri Fərid Turab oğlu Əhmədova III dərəcəli dövlət
COP29 Sədrliyi bəyanat yayıb. Liderxeber.az xəbər verir ki, bəyanatda deyilir:
Bakıda və Abşeron yarımadasında noyabrın 23-də hava şəraitinin dəyişkən
Bu ilin yanvar-oktyabr aylarında İqtisadiyyat Nazirliyi yanında Antiinhisar və
Avropa İttifaqının (Aİ) Azərbaycanla sərhəddə yerləşdirilmiş və kəşfiyyat
banner

Qızardılmış yeməyin insan psixikasına təsiri

02 avq 2024, 10:03
Qızardılmış yeməyin insan psixikasına təsiri

Qızardılmış yeməyin insanın psixi sağlamlığı üçün əsas təhlükəsi akrilamid maddəsindədir.

Liderxeber.az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı həkim-nutrisioloq və psixosomatika mütəxəssisi Marina Kosenkova "Pyatıy kanal"a müsahibəsində danışıb.

"Ərzaqları qızardarkən və sobada bişirərkən Mayyar reaksiyası baş verir - bu, şəkərin amin turşuları, peptidlər və zülallarla qarşılıqlı əlaqəsidir. Bu zaman Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi tərəfindən kanserogen hesab edilən akrilamid kimyəvi maddəsi əmələ gəlir", - deyə mütəxəssis izah edib.

Onun sözlərinə görə, akrilamid hormonal səviyyədə mədə-bağırsaq traktına mənfi təsir göstərir, həmçinin xərçəngin yaranmasına səbəb olur.

Həkim həddindən artıq qızardılmış qidaların hüceyrələrdə mutasiyaya və sinir impulslarının ötürülməsində problemlərə səbəb olan bir maddə ilə doyduğunu bildirib. Bu səbəbdən koordinasiya və yaddaş pisləşir və psixi pozğunluqlar, o cümlədən Altsheymer xəstəliyi riski artır.

"Bişirmə temperaturu nə qədər aşağı olarsa, ərzaqlarda çörəkləmə nə qədər az olarsa, yeməkdə daha az akrilamid əmələ gəlir", - deyə Kosenkova xəbərdar edib.

Akrilamid istehlakını azaltmaq üçün diyetoloq yemək bişirməyin qaynatma, soyutma kimi alternativ üsullarına keçməyi və ət, göyərti və meyvələri unutmadan balanslı bir şəkildə qidalanmağı tövsiyə edib.