Son Xəbərlər
Füzuli Dövlət Dram Teatrı XXXV mövsümünü F.Mustafanın "Adsız"
Bu gün dünyada Beynəlxalq Sülh günü kimi qeyd edilir. Artıq 25 ildir davam
Avropa Yenidənqurma və İnkişaf Bankı (EBRD) Biləsuvar rayonunda 445 MVt
Şuşa şəhərinin Bayraq Meydanında Zəfər muzeyinin inşası nəzərdə tutulur.
Bərpa Olunan Enerji Mənbələri Dövlət Agentliyinin şöbə müdiri Rəna Hümbətova
Bu gün Sumqayıt Tibb Mərkəzində əməkdaşlar üçün vaksinasiya aparılıb.
Sentyabrın 21-dən etibarən Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ələsgər Qayıbov
19-20 sentyabr tarixlərində Bakıda “Avrasiya Nəqliyyat Marşrutu” (ANM)
Sentyabrın 21-də Bakıda və rayonlarda yağış yağacağı gözlənilir. Bu barədə
20 Sentyabr Neftçilər Günü münasibətilə ölkənin birinci bankı Kapital Bank
banner

Qızardılmış yeməyin insan psixikasına təsiri

02 avq 2024, 10:03
Qızardılmış yeməyin insan psixikasına təsiri

Qızardılmış yeməyin insanın psixi sağlamlığı üçün əsas təhlükəsi akrilamid maddəsindədir.

Liderxeber.az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı həkim-nutrisioloq və psixosomatika mütəxəssisi Marina Kosenkova "Pyatıy kanal"a müsahibəsində danışıb.

"Ərzaqları qızardarkən və sobada bişirərkən Mayyar reaksiyası baş verir - bu, şəkərin amin turşuları, peptidlər və zülallarla qarşılıqlı əlaqəsidir. Bu zaman Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi tərəfindən kanserogen hesab edilən akrilamid kimyəvi maddəsi əmələ gəlir", - deyə mütəxəssis izah edib.

Onun sözlərinə görə, akrilamid hormonal səviyyədə mədə-bağırsaq traktına mənfi təsir göstərir, həmçinin xərçəngin yaranmasına səbəb olur.

Həkim həddindən artıq qızardılmış qidaların hüceyrələrdə mutasiyaya və sinir impulslarının ötürülməsində problemlərə səbəb olan bir maddə ilə doyduğunu bildirib. Bu səbəbdən koordinasiya və yaddaş pisləşir və psixi pozğunluqlar, o cümlədən Altsheymer xəstəliyi riski artır.

"Bişirmə temperaturu nə qədər aşağı olarsa, ərzaqlarda çörəkləmə nə qədər az olarsa, yeməkdə daha az akrilamid əmələ gəlir", - deyə Kosenkova xəbərdar edib.

Akrilamid istehlakını azaltmaq üçün diyetoloq yemək bişirməyin qaynatma, soyutma kimi alternativ üsullarına keçməyi və ət, göyərti və meyvələri unutmadan balanslı bir şəkildə qidalanmağı tövsiyə edib.