Son Xəbərlər
Neftçala rayonunda lokal antiteror tədbirləri zamanı şəhid olan hərbi
Füzuli Dövlət Dram Teatrı XXXV mövsümünü F.Mustafanın "Adsız"
Bu gün dünyada Beynəlxalq Sülh günü kimi qeyd edilir. Artıq 25 ildir davam
Avropa Yenidənqurma və İnkişaf Bankı (EBRD) Biləsuvar rayonunda 445 MVt
Şuşa şəhərinin Bayraq Meydanında Zəfər muzeyinin inşası nəzərdə tutulur.
Bərpa Olunan Enerji Mənbələri Dövlət Agentliyinin şöbə müdiri Rəna Hümbətova
Bu gün Sumqayıt Tibb Mərkəzində əməkdaşlar üçün vaksinasiya aparılıb.
Sentyabrın 21-dən etibarən Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ələsgər Qayıbov
19-20 sentyabr tarixlərində Bakıda “Avrasiya Nəqliyyat Marşrutu” (ANM)
Sentyabrın 21-də Bakıda və rayonlarda yağış yağacağı gözlənilir. Bu barədə
banner

Yeməklərdə istifadə etdiyimiz bu qida insanları qəfil öldürür

04 iyl 2024, 10:32
Yeməklərdə istifadə etdiyimiz bu qida insanları qəfil öldürür

Zəncəfil insan orqanizmi üçün olduqca faydalı və əsrarəngiz dada malik olan qida əlavəsidir.

Bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə edildiyi bildirilir.

Zəncəfilin bir növü olan zerdeçal kökü də eyni ilə xeyirli bitkilərdən sayılır.

Lakin ABŞ alimlərinin araşdırmalarına görə, zəncəfil və onun bir çox ölkədə yayılmış məşhur növü olan zerceçaldan çox istifadə insan ölümünə səbəb olub.

Araşdırmalara görə, bu bitkilər qaraciyərdə toksik maddələr yaradır. Onlardan çox istifadə etdikdə, qaraciyət funksiyasını itirir. İnsan bunu dərhal hiss etmir.

Zaman keçdikcə, narahatlıqlar özünü biruzə verir. Qanda laxtalanma və qaraciyərdə problemlərin yaranmasına səbəb olan bu bitkilərdən çox istifadə insanın qəfil ölməsinə yol açır.

Qaraciyərdə problemlər yarandıqda isə insanın üzü və gözü saralır.

Əsasən sarılıq xəstəliyini xatırladan bu hal ölümə birbaşa yol açır. Bu səbəbdən, zəncəfildən çox istifadə etmək məsləhət görülmür.

Qeyd edək ki, zerdeçal Asiya mənşəli bir bitkidir və sarı kökə malikdir. Zerdeçal hind mətbəxində tez-tez istifadə olunan ədviyyatdır, lakin bu gün bütün dünyada populyarlıq qazanmışdır.

Zerdeçalın digər zərərləri də müşahidə edilir:

Zerdeçal istehlak etdikdən sonra ürəkbulanma, qusma və ya ishal kimi həzm problemləri ilə qarşılaşa bilərlər.

Zerdeçalın həddindən artıq istehlakı da mədə yanmasına və turşu axınına səbəb ola bilər.

Zerdeçal öd axını artırıcı təsirə malikdir. Bu, öd daşı olan insanlarda ağrı və narahatlığa səbəb ola bilər.

Qan şəkərini aşağı salan dərmanlar qan təzyiqi dərmanları və antidepresanlar kimi bəzi dərmanların təsirini artıra və ya azalda bilər. Zerdeçal üçün allergik reaksiyalar baş verə bilər.