Qarpızın mövsümü yaxınlaşıb. Artıq satışda daha erkəndən yetişdirilən qarpızları görmək mümkün olsa da, mütəxəssislər hər qidanı zamanında yeməyin mühüm və daha faydalı olduğunu bildirirlər.
Bəs sulu bir meyvə sayılan qarpızın faydaları nədir?
C və A vitaminləri cəhətdən olduqca zəngindir.
Likopen olaraq bilinir. Qarpız antioksidanla zəngindir. Bunlar vücudda olan zərərli maddələri təhlükəsiz hala salırlar. Həmin zərərli maddələr xolestrilin qan damarlarına yapışmasına səbəb olur. İnfarkta yol aça bilər. Tərkibindəki antioksidanlar isə bunlara qarşı mübarizə aparırlar.
Qarpız tərləmə səbəbilə itirdiyi sodium və potasium cəhətdən də zəngindir.
Həmçinin B vitamini ilə zəngindir və qarpızda bol miqdarda mövcuddur. Qida mütəxəssisləri qarpızda xüsusilə B6 və B1 vitaminlərinin olduğunu diqqətə çəkir.
Qarpız insanın hərarətini alır və sərinləşdirir.
Tərkibində olan antioksidanlar astma, ürək problemləri, prostat xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.
Yaddaşı gücləndirir. Vücuddakı iltihabları yox edir.