Son Xəbərlər
Bu gün fövqəladə hallar naziri general-polkovnik Kəmaləddin Heydərov Bakıda su
Sabunçu rayonu Asif Əsədullayev küçəsində yerləşən və yağış suları ilə dolmuş
Oktyabrın 25-də Bakı Təşəbbüs Qrupu (BTQ) Fransanın dənizaşırı ərazilərində
Milli Məclis minatəmizləmə fəaliyyətinin həyata keçirilməsi üçün
Ölkə ərazisində müşahidə olunan yağışın səbəb olduğu fəsadların aradan
Azərbaycanın FIFA referisi Kamal Umudlu UEFA Gənclər Liqasında Ukraynanın
Komanda olaraq hamımız səbirsizliklə sabahkı qarşılaşmanı gözləyirik. Bunu
COP29-a hazırlıq işləri artıq son mərhələdədir. Liderxeber.az-ın məlumatına
“Azərbaycan Respublikasının 2022–2026-cı illərdə sosial-iqtisadi inkişaf
Hazırda Azərbaycana yağan yağıntılarla bağlı İri Şəhərlərin Birləşmiş Su
banner

Soyuqdəymə zamanı imtina etməli olduğumuz qidalar - Həkim tövsiyəsi

27 sen 2024, 10:04
Soyuqdəymə zamanı imtina etməli olduğumuz qidalar - Həkim tövsiyəsi

"Soyuqdəymə zamanı orqanizm bütün resurslarını virus infeksiyası ilə mübarizəyə yönəldir, buna görə də onu ağır qidalarla yükləməmək vacibdir".

Liderxeber.az-ın Gazeta.ru-ya istinadla məlumatına görə, bu barədə endokrinoloq, diyetoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva xəbərdarlıq edib.

O qeyd edib ki, qidanın həzmi çox enerji tələb edir, buna görə də sadə və asan həzm olunan məhsullar seçmək, fastfud, qəlyanaltılar, qazlı içkilər, eləcə də yağlı və qızardılmış qidalardan çəkinmək lazımdır.

"İştaha olmadıqda toksinlərin çıxarılmasını sürətləndirmək üçün su rejimini qorumaq vacibdir. Əgər yemək istəmirsinizsə, giləmeyvə şirələri və ya bal ilə süd kimi sadə karbohidratlardan enerji almaq olar, bu, gücü bərpa etməyə və susuzlaşmanın qarşısını almağa kömək edəcək", - deyə həkim bildirib.

O, həmçinin qırmızı əti, çörək-bulka məmulatlarını və şirniyyatı rasiondan çıxarmağı tövsiyə edib.

Həkimin sözlərinə görə, ən uyğun yeməklər yağsız bulyonda (toyuq və ya balıq) hazırlanmış şorbalar, bişmiş tərəvəzlər, yarma, bişmiş toyuq əti, yağsız balıq, həmçinin az miqdarda meyvə (daha yaxşı bişmiş), kəsmik yeməkləri və turş süd məhsulları olacaq.

Eyni zamanda, o qeyd edib ki, liflərlə zəngin olan təzə tərəvəz və meyvələr ağırlıq hissi yarada bilər, buna görə də onları bərpa dövrünə saxlamaq daha yaxşıdır.

"Xəstəlik zamanı qida sadə, faydalı və asan həzm edilən olmalı, zülallar, karbohidratlar və az miqdarda faydalı yağlar ehtiva etməlidir. Qaynatma, bişirmə, buğlama və buxarda bişirmə kimi hazırlama üsulları üstünlük təşkil edir. Qida nə qədər yumşaq və homogen olarsa, bir o qədər asan həzm olunacaq. Bulyonlar, şorbalar, sıyıqlar və yaxşı bişmiş ət xəstəliyin ilk günlərində ən yaxşı seçimdir. Vəziyyət yaxşılaşdıqca tədricən normal qidalanmaya qayıtmaq olar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.