Son Xəbərlər
Neftçala rayonunda lokal antiteror tədbirləri zamanı şəhid olan hərbi
Füzuli Dövlət Dram Teatrı XXXV mövsümünü F.Mustafanın "Adsız"
Bu gün dünyada Beynəlxalq Sülh günü kimi qeyd edilir. Artıq 25 ildir davam
Avropa Yenidənqurma və İnkişaf Bankı (EBRD) Biləsuvar rayonunda 445 MVt
Şuşa şəhərinin Bayraq Meydanında Zəfər muzeyinin inşası nəzərdə tutulur.
Bərpa Olunan Enerji Mənbələri Dövlət Agentliyinin şöbə müdiri Rəna Hümbətova
Bu gün Sumqayıt Tibb Mərkəzində əməkdaşlar üçün vaksinasiya aparılıb.
Sentyabrın 21-dən etibarən Bakı şəhəri, Nərimanov rayonu, Ələsgər Qayıbov
19-20 sentyabr tarixlərində Bakıda “Avrasiya Nəqliyyat Marşrutu” (ANM)
Sentyabrın 21-də Bakıda və rayonlarda yağış yağacağı gözlənilir. Bu barədə
banner

Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?

06 iyl 2024, 14:31
Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?

"Ət qızartması sevənlər gərək onu hazırlayan zaman diqqətli olsunlar. Düzgün bişirilməyən ət xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər".

Liderxeber.az xəbər verir ki, bu sözləri ABŞ-dən olan diyetoloq Emi Pendlton Key deyib.

"Əti tüstü əmələ gətirmədən, aşağı temperaturda, qısa müddətdə qızartmaq lazımdır. Bu, xərçəngə səbəb olan maddələrin yığılmasını azaltmağa kömək edir", - deyə diyetoloq bildirib.

Həkim qeyd edib ki, manqalda möhkəm qızardılmış ətdə heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər yaranır ki, onlar yoğun bağırsaq, mədə, prostat və süd vəzi xərçənginə səbəb ola bilər.

Pendletonun fikrincə, bir dəfə qızardılmış qırmızı ət yemək sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır:

"Bununla belə, qovurma üsulları ilə hazırlanmış əti sevənlər xərçəngin inkişaf riskini azaltmaq üçün bir neçə qaydaya riayət etməlidirlər. Ət uzun müddət manqalda qalmamalıdır - bu, onun tərkibində daha çox kanserogenlərin əmələ gəlməsi ehtimalını artırır. Bişirmə vaxtını azaltmaq, əti kiçik hissələrə bölmək tövsiyə olunur".

Marinad sevənlər üçün həkim otlar və ədviyyatlardan istifadə etməyi, həmçinin yağlı sousları əlavə etməməyi məsləhət görür:

"Mümkünsə, yağsız ətləri seçin və ya yeməkdən əvvəl görünən artıq piyləri kəsin. Yağlı ətlər daha çox tüstülənir və xərçəngə səbəb olan maddələr toplayır".